Dorodne plony warzyw to marzenie nie jednego ogrodnika. Jednak należy wziąć pod uwagę fakt, że różne rośliny mają różne potrzeby. Należy pamiętać, że zbyt mocny nawóz potrafi nawet upalić roślinę. Dlatego najlepiej podejść ostrożnie do sprawy.

Pierwsze nawożenie ziemi powinno odbyć się na jesieni tuż po skopaniu ogródka warzywnego. Jeżeli gleba nie została nawieziona jesienią, zabieg ten należy wykonać wiosną 2 tygodnie przed planowanym wysiewem warzyw.

Następnie nawożenie należy wykonać miesiąc po pojawieniu się pierwszych siewek. Jeżeli gleba nie została zasilona nawozem przed wysianiem roślin, można podlać siewki podwójnie rozcieńczoną odżywką do warzyw.

Jeżeli warzywa będą wysiane najpierw w skrzyniach i umieszczone szklarni lub tunelu foliowym, a nawet na parapecie w kuchni, można przed sianiem, ziemię wymieszać z nawozem długo działającym.

W przypadku zakupu sadzonek warzyw, dla których przewidziane jest miejsce na grządkach, można ziemię wymieszać z kompostem, lub granulowanym obornikiem np. owczym.

Pojedynczym nawożeniem zadowolą się: sałata czy rzodkiewka. Inaczej jest w przypadku pomidorów. Po dwóch tygodniach od przesadzenia można zacząć nawożenie np. gnojówką, które należy powtarzać co 10-14 dni. Należy uniknąć przenawożenia roślin w początkowym etapie wzrostu, gdyż szybko urosną w górę, ale za to będą kruche i podatne na choroby. Prawidłowe podlewanie pomidorów również przyczyni się do zwiększenia plonów. Należy unikać polewania liści oraz trzeba podlewać ciepłą wodą np. z beczki.

Selery również lubią nawożenie co dwa tygodnie. Można je więc nawozić razem z pomidorami.

Do zwiększenia plonów cebuli przyczynia się nawożenie gleby siarką. Cebula bardzo lubi ten pierwiastek i przyswaja go w dużej ilości. Co ciekawe siarka nie tylko przyczynia do zwiększenia plonów, ale również poprawia smak tego warzywa.

Oprócz cebuli siarką można również nawozić czosnek, który bardzo dobrze rośnie po nawiezieniu ziemi tym pierwiastkiem.